به گفته برخی ناظران جمهوری اسلامی از طریق ساختن «اپوزیسیون خودی» بارها موفق شد خیزشهای مردمی را خنثی کند و سقوط رژیم را چند دهه به تاخیر بیندازد
گزارشها از درون ایران حاکی است جمهوری اسلامی، همزمان با گسترش خیزش انقلابی مردم در سراسر کشور که پشتیبانی بینالمللی روزافزونی کسب میکند، در تلاش است با فعال کردن مجدد «پروژه اصلاحطلبی» از فروپاشی خود جلوگیری کند.
روزنامه «والاستریت ژورنال» روز سهشنبه 2 آذر به نقل از «منابع آگاه» گزارش داد که علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی رژیم ایران، با خانوادههای روحالله خمینی، بنیانگذار جمهوری اسلامی، و اکبر هاشمی رفسنجانی، رئیسجمهوری و رئیس مجلس اسبق ایران دیدار کرده و خواستار صحبت کردن آنها با مردم به قصد آرام کردن انقلاب شده است. به گفته این روزنامه، خانوادههای خمینی و رفسنجانی این درخواست را رد کردهاند.
در موردی دیگر، روز چهارشنبه 4 آذر «پایگاه اطلاعرسانی خانهموزه هاشمی» خبری منتشر کرد مبنی بر اینکه فاطمه هاشمی رفسنجانی با مجتبی خامنهای، فرزند رهبر ایران، دیدار کرده و با او درباره «وضعیت جاری کشور» گفتوگو کرده است؛ اما به گفته وبسایت «پیکنت»، مجتبی خامنهای گفته: «همه اینها را میدانم ولی کارهای نیستم.»
خبرگزاری دولتی «برنا» هم در گزارشی گفته بهزاد نبوی، حسین مرعشی، فاطمه راکعی و محمود صادقی در این نشستها حضور داشتند.
همزمان، علی شکوریراد، سخنگوی جبهه اصلاحات، دیدار تعدادی از اصلاحطلبان با غلامحسین محسنی اژهای، رییس قوه قضاییه و علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی را تایید کرد.
شبکه «ایراناینترنشنال» نیز به نقل از منابع خود گزارش داد شماری از چهرههای اصلاحطلب در جلساتی با مقامهای ارشد جمهوری اسلامی، راهکارهایی را برای خروج حکومت از بحران و پایان دادن به خیزش انقلابی مردم علیه جمهوری اسلامی ارائه کردهاند. طبق این گزارش این فعالان اصلاحطلب با احمد وحیدی، وزیر کشور هم دیدار داشتهاند.
وعده اصلاحات برای تضعیف جنبش انقلابی
با نظر به چنین مواردی، ناظران گمانه میزنند که جمهوری اسلامی، تحت فشار انقلاب، قصد دارد مجددا «پروژه اصلاحطلبی» را به کار بیندازد تا بلکه بتواند از طریق جذب بخشی از انقلابیون به وعدههای «اصلاحات» جریانی حکومتی که «اصلاحطلب» و «میانهرو» نامیده میشود، خیزش انقلابی را تضعیف کرده و در نهایت آن را سرکوب کند.
این حرکت حکومت مسبوق به سابقه است. جمهوری اسلامی، در پروژهای که سه خانواده قدرتمند گرداننده این رژیم یعنی خانوادههای خامنهای و رفسنجانی و خمینی در همکاری با یکدیگر کلید زدند، از طریق ساختن «آپوزیسیون خودی» بارها موفق شد خیزشهای مردمی علیه خود را خنثی کند و سقوط رژیم را به مدت چند دهه به تاخیر بیندازد.
آنها که از سقوط حکومت شاهنشاهی در اثر تصلب درس گرفته بودند، میدانستند که اگر محمدرضاشاه کمی نرمش ظاهری به خرج داده بود و به مخالفان خودیاش اندکی میدان داده بود تا نقش «سوپاپ اطمینان» رژیم را بازی کنند، شاید نظام شاهنشاهی به آن صورت سقوط نمیکرد. اینطور شد که جمهوری اسلامی پروژه امنیتی اصلاحطلبی و ملحقات آن در داخل و خارج از ایران را کلید زد.
به گفته کارشناسان، دوگانه «تندرو/ اصلاحطلب» در همین راستا ساخته شده است، و هدف آن این است که اینطور در اذهان عمومی مردم ایران و سیاستمداران جهان جا بیندازد که معترضان در ایران خواهان براندازی نظام نیستند، بلکه فقط میخواهند آن را اصلاح کنند.
کارشناسان برای اثبات موضع خود در این باره این حقیقت را شاهد میآورند که در جایی که جناحهای ظاهرا مختلف جمهوری اسلامی مدام با هم «جنگ رسانهای» و تبلیغاتی میکنند، بزنگاه سقوط رژیم که فرا میرسد، تمام آنها سر «سفره انقلاب» مینشینند و از «حفظ نظام» دفاع میکنند.