نخست وزیر عراق سرانجام براى آنکه دست على خامنهاى، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و مزدوران محلى او را از خاک عراق کوتاه کند، از مسئولان ناتو (پیمان آتلانتیک شمالى) درخواست کرده پس از آنکه بخش بزرگى از نیروهاى آمریکایى خاک آن کشور را ترک کردند، نیروهای خود را جایگزین آنها کند.
دیدار دونالد ترامپ و مصطفی الکاظمی در کاخ سفید؛ ۲۰ اوت ۲۰۲۰
قرار است ایالات متحده سه هزار تن از پنج هزار سرباز و پرسنل خود در عراق را ظرف روزهاى آینده به آمریکا بازگرداند.
علت اصلى دعوت نیروهاى ناتو براى استقرار در عراق از سوى الکاظمى نخست وزیر، همکاران او و نمایندگان پارلمان آن کشور این است که به دخالتهاى نابجاى جمهورى اسلامى و اصرار به حضور گروههاى مسلح و مزدور تحت حمایت تهران در عراق به بهانههایى مانند دفاع از مستضعفان، همدردى و مراقبت از شیعیان عراق و دفاع از حرمین و دیگر ترفندها پایان داده شود.
اوایل انقلاب، جمهورى اسلامى سعى داشت سراغ کشورهاى مسلماننشین وابسته به اتحاد جماهیر شوروی، کشورهایى که مرز مشترک با ایران دارند که به دنبال انقلاب کمونیستى در آن کشور بىدین و ایمان شده بودند، برود و قرآن و کتابهاى مذهبى توزیع و به انجام وظایف دینى و رفتن به بهشت تشویقشان کند.
میخائیل گورباچف در دیدار با هیئت اعزامی بعد از شنیدن اراجیف آنها که همگى مصدر امور در رژیم بودند، توضیح داد که مردم شوروى به میل خود قیام کردند، حکومت کنونى را روى کار آوردند و از آن هم راضى هستند.
گورباچف به آنها گفت: نسلهای جدید نیز دلیلى براى گذراندن اوقات خود در مسجد و مراسم مذهبى نمىبینند و ترجیح مىدهند اوقاتشان را صرف تحصیل و خدمت به کشورشان کنند.
بعد از روى کار آمدن ولادیمیر پوتین، او نیز به دلیل تجربه طولانى در سازمان امنیت آن کشور از خطر نفوذ مذهب به ویژه مذاهب سیاسى از قماش جمهورى اسلامى به خوبى خبر داشت و مىدانست که آنها براى تسلط بر ممالک مسلمان یا بخشهاى مسلماننشین کشورها برنامهریزى درازمدت دارند و به همین دلیل در تمام این سالها رهبران جمهورى اسلامى را بلاتکلیف و معلق بین زمین و آسمان نگهداشته و حتى به آنها اجازه شلیک یا پرتاب موشک به سوى اسرائیل هم نمىدهد.
پوتین خوب مىداند پشتیبانى کامل از رژیمى که از نظر اقتصادى آه در بساط ندارد، از جهت سیاسى نیز به دنبال گسترش نفوذ در منطقه به ویژه کشورهاى مسلمان است. ضمن آنکه با وجود دو هزار کیلومتر مرز مشترک با روسیه، رفتار تحریکآمیز جمهورى اسلامى در مستعمرات سابق شوروى هممرز و همسایه با ایران از قبیل تاجیکستان، ازبکستان، قرقیزستان، ترکمنستان، مغولستان، ارمنستان و میدان دادن بیش از اندازه به ملاها عواقب نادرستى خواهد داشت و به همین دلیل در این سالها او گهگاه به دلایلى آنهم با حسابگرى از جمهورى اسلامى در حدى محدود دفاع کرده است. اما هرگز اجازه موشکپرانى و بمباران خاک اسرائیل و اینگونه بلندپروازىها را به رژیم ملایان نداده است.
او مىداند که دفاع از رژیم ولایت فقیه نه تنها هیچگونه خاصیت و فایدهاى براى مسکو ندارد بلکه طرفدارى از چنین رژیمى دردسر و زحمت هم به همراه خواهد داشت و با توجه به این سبک و سنگین کردنهاست که تا حالا به آنها فرصت اظهار وجود در منطقه را نداده است.
خامنهاى، همفکران و همکارانش نیز در طول این سالها به خوبى با سیاستهاى خارجى روسیه آشنا شدهاند و حد و حدود خود را در رابطه با پوتین و حکومت او مىدانند.
رژیم ایران کاملا آگاه است که ناراحتىهاى پوتین و ترامپ از یکدیگر، هرگز از حد گلههاى مختصر فراتر نرفته است. مثلا اینکه آمریکا نیروهاى خود را در نواحى مرزى کشورهاى اروپاى شرقى نزدیک به روسیه زیاد از حد تقویت نکند و موشکهاى دوربُرد در محدوده مرزى روسیه نصب ننماید یا اینکه در سوریه حضور خیلى فعال نداشته باشد چون در همسایگى روسیه است و…
به هر روى دولت عراق اخیرا گفتگوهایى را با مسئولان «ناتو» براى استقرار نیرو در آن کشور آغاز کرده تا بعد از خروج بخش بزرگى از سربازان آمریکایى از عراق، جایگزین آنها شوند. قرار است تعداد نیروهاى ایالات متحده در عراق از ۵٢٠٠ به ٣٠٠٠ تن کاهش یابد.
ژنرال فرانک کنت مکنزى فرمانده سازمان سنتکام اخیرا از خروج سه هزار سرباز آمریکایى از عراق خبر داده بود.
کاظم نجمان نماینده پارلمان عراق گفته: مجلس نمایندگان عراق اوایل امسال از نیروهاى خارجى تقاضا کرده آن کشور را ترک کنند. او تأکید کرده از ماه مارس گذشته تا حالا عراق هشت پایگاه را از نیروهاى ائتلاف تحویل گرفته است.
روز هفت آوریل ٢٠٢٠ نیروهاى فرانسوى وابسته به ائتلاف بینالمللى، اردوگاه خود را در اطراف فرودگاه بینالمللى بغداد معروف به اردوگاه الفرقه السادسه ترک نمودند.
در بیست و پنجم ژوئیه هم افسران و سربازان اسپانیایى اردوگاه بسمایه در جنوب شرقى بغداد را تخلیه کردند.
سىام اوت ٢٠٢٠ نیز نفرات ارتش آمریکا از اردوگاه التاجى در شمال بغداد خارج شدند.
به هر حال الکاظمى کشورهاى عضو ناتو را قانع کرده تا به عراق نیرو بفرستند که دیگر بهانهاى براى جمهورى اسلامى باقى نماند. خلاصه آنکه او سعى دارد در نهایت آرامش، بدون کشتار و خونریزى نیروهاى پیمان آتلانتیک شمالى (ناتو) را جایگزین سربازان آمریکایى کند و صداى جمهورى اسلامى و برخى دیگر را ببندد و دست آنها را از عراق کوتاه نماید.
آغاز همکارىهاى عراق و عربستان و دورى عراق از ایران
گفتنى است که وزارت دفاع عراق اعلام کرده، رئیس ستاد ارتش این کشور روز پنجشنبه میزبان وابسته نظامى عربستان در بغداد بوده است. آنها در این دیدار درباره توسعه همکارىهاى مشترک در راستاى منافع نظامى دو کشور مذاکره کردند.
وابسته نظامى عربستان سعودى در این ملاقات دعوتنامه رسمى رئیس ستاد مشترک ارتش عربستان را براى سفر همتاى عراقىاش به ریاض تقدیم او کرد. طرفین براى بررسى راهها و همکارىهاى امنیتى و اطلاعاتى گفتگو نمودند.
گفته مىشود، اینگونه دیدارها و مذاکرات به دنبال تشکیل کابینه الکاظمى آغاز شده است. در همین حال تلاشهایى از سوى واشنگتن و برخى کشورهاى عرب منطقه مانند مصر و عربستان سعودى انجام گرفته تا عراق از دایره اعتقادى خود فاصله بگیرد و وارد مجمع «پان عربى» شود. درواقع خارج شدن عراق از «محور مقاومت» که جمهوری اسلامی مدعی ایجاد و هدایت آن است به معنى فاصله گرفتن از رژیم ایران است.
در ضمن الکاظمى در دیدار با مقامات عربستان و مصر در مورد طرح «شام جدید» نیز با آنان به توافق رسید که بر اساس آن یک مجموعه عربى بر پایه الگوهاى قومى عرب در چارچوب همکارىهاى اقتصادى، امنیتى و نظامى شکل خواهد گرفت