که آیا نمی دانید چرا خلافت اسلامی تا کنون از پذیرش نمایندگان شما در زمینه های مختلف رعایت حقوق بشر سر باز زده اند ، ولی در این مورد موافقند؟گزارشگر ویژه سازمان ملل برای بررسی حقوقی تحریمها به ایران سفر میکند
آلنا دوهان، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در امور «سیاستهای یکجانبه و قهری کشورها علیه یکدیگر» و تاثیرات حقوق بشری آنها، در نیمه دوم اردیبهشتماه به ایران سفر میکند
شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در بیانیهای اعلام کرد که گزارشگر ويژه این نهاد برای بررسی تاثیرات تحریمهای اعمال شده علیه ایران بر وضعیت حقوق بشر در این کشور هفتم ماه مه به تهران سفر خواهد کرده و به مدت یازده روز در این کشور به تحقیق در این زمینه خواهد پرداخت.
سفر گزارشگر ویژه به ایران در چارچوب مصوبه سال 2014 سازمان ملل صورت میگیرد که به ارزیابی موارد نقض حقوق بشر، به ویژه در زمینه توسعه انسانی، بر اثر سیاستهای یکجانبه و قهری یک کشور علیه کشوری دیگر میپردازد.
آلنا دوهان، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور «سیاستهای قهری و یکجانبه» هفته گذشته در یک پیام توییتری از سفر خود به ایران خبر داد که قرار است از 17 تا 28 اردیبهشتماه به طول انجامد. او همچنین از تمام افراد و سازمانهای ذیربط خواست که در این تحقیق به او کمک کنند.
سفر آلنا دوهان به ایران، در حالی انجام خواهد شد که مقامات ایران طی دو دهه گذشته همواره از موافقت با سفر گزارشگران ویژه سازمان ملل به ویژه در زمینه حقوق بشر و بازدید آنها از این کشور که یکی از بزرگترین ناقضان حقوق بشر در جهان است، خودداری کردهاند.
حال در شرایطی به این گزارشگر اجازه ورود به ایران داده میشود که او بهرغم پرداختن به حقوق بشر برخلاف سایر گزارشگران ویژه حقوق بشر سازمان ملل، تنها به بررسی مواردی از نقض حقوق بشر میپردازد که نقض صورت گرفته در آن ناشی از سیاستهای یکجانبه و قهری یک کشوری دیگر، از جمله سیاستهای تحریمی آمریکا و اروپا علیه ایران باشد.
طبق بیانیه سازمان ملل در این ماموریت گزارشگر ویژه با روحیه همکاری و گفتوگو بررسی خواهد کرد که تا چه حد وضع تحریمهای یکجانبه، همچنین حفظ و اجرای آنها «مانع تحقق کامل حقوق مندرج در اعلامیه جهانی حقوق بشر و سایر سازوکارهای بینالمللی حقوق بشری» در ایران شده است.
پیش از این، آلنا دوهان، در دسامبر سال 2020 در یک نشست ویدیویی که در چارچوب اقدامات قهری یکجانبه و پیامدهای آن در دوران همهگیری کرونا، از سوی نمایندگیهای دائم ایران، ونزوئلا و کوبا نزد سازمانهای بینالمللی در وین و با شرکت 38 کشور برگزار شد، شرکت کرده و از آمریکا به خاطر اصرار آن بر ادامه تحریمها انتقاد کرده بود.
در همین راستا پیشتر «خبرگزاری فارس» وابسته به حکومت ایران در گزارشی از این کنفرانس ویدیویی نوشت که آلنا دوهان آمریکا و بریتانیا را به خاطر تاثیر منفی تحریمهای آن کشورها بر توانایی کشورهای کوبا، ونزوئلا، سوریه و ایران در برابر همهگیری کرونا، مسئول دانسته است.
این خبرگزاری بدون پرداختن به نقش علی خامنهای، رهبر ایران و تصمیم او در ممنوع کردن واردات واکسن کرونا از خارج که منجر به مرگ بسیاری از مردم ایران شد، ضمن نقل کردن از اظهارات دوهان، آمریکا را متهم کرد که بهدلیل اعمال تحریمها و اصرار بر ادامه آن در این زمینه به کشورهای ایران، کوبا و ونزوئلا آسیب رسانده است.
در موضعی همسو عبدالناصر همتی، رئیس وقت بانک مرکزی ایران نیز مدعی شده بود که ایران به دلیل تحریمهای آمریکا علیه آن قادر به خرید واکسن نیست، چند روز پس از آن ادعای او اما توسط ناصر ریاحی، رئیس اتحادیه واردکنندگان داروی ایران رد شد.