از آمار رسمی کل مرگ و میر در ایران در سالهای قبل و مقایسه آن با آمار زمستان ۱۳۹۸ نشان میدهد که تعداد درگذشتگان کرونا در زمستان گذشته میتواند تا پنج برابر عدد اعلام شده باشد.
در زمستان ۱۳۹۸ و همزمان با شیوع ویروس جدید کرونا، ۶۴۰۰ مرگ اضافی نسبت به سالهای قبل ثبت شده که با توجه به توزیع جغرافیاییاش میتواند عمدتا به کووید ۱۹ مربوط باشد. وزارت بهداشت ایران تعداد کل درگذشتگان بر اثر کرونا را ۱۲۸۴ نفر اعلام کرده است.
پیشتر یک گزارش مرکز پژوهشهای مجلس ایران شمار درگذشتگان واقعی کرونا تا هفته اول فروردین را نزدیک دو برابر آمار رسمی تخمین زده بود. مبنای این برآورد، حساسیت تست مورد استفاده برای تشخیص بود.
مطالعات اپیدمیولوژیک برآورد میکنند که در مقطع پایان زمستان ۹۸ شمار واقعی مبتلایان میتواند تا بیش از ۱۰ برابر آمار رسمی بوده باشد.
در نبود دادههای به روز نمیتوان به سنجش قابلقبولی از اختلاف آمار اعلامشده با واقعیت در بهار ۱۳۹۹ رسید.
نقشه استانی مرگ و میر اضافیImage captionتوزیع جغرافیایی مرگومیر اضافی زمستان ۹۸ با شیوع کرونا مرتبط به نظر میرسد: بیش از ۱۷۰۰ مورد در هر یک از استانهای گیلان و تهران، بیش از ۱۱۰۰ مورد در مازندران، بیش از ۸۰۰ مورد در قم، بیش از ۵۰۰ در البرز و بیش از ۴۰۰ در گلستان
کمشماری مبتلایان و درگذشتگان کووید ۱۹ مسالهای در بسیاری از کشورهای جهان است. متخصصان میگویند ظرفیت آزمایشگاهی و استراتژی غربالگری یکی از مهمترین مسائل در این زمینه است و افزایش آزمایش و ردیابی مبتلایان به کاهش خطای کمشماری کمک میکند.
رئیس هیات سازمان بهداشت جهانی که از ایران بازدید کرده به بیبیسی فارسی گفت ایران در آغاز همهگیری کرونا تنها دو آزمایشگاه داشت که توان تشخیص این ویروس جدید را داشتند، اما به "پیشرفتی بزرگ" رسید و ظرفیت آزمایش را به طور چشمگیری بالا برده است.
بیبیسی فارسی در رشته گزارشهای تحقیقی و در مصاحبه با کارشناسان به پیامدهای گوناگون همهگیری کرونا در ایران پرداخته است.
گفتههای برخی پزشکان و کارشناسان ایرانی برای حفظ امنیتشان بدون ذکر نام یا با نام مستعار آمده است.
این مطلب درباره گزارشها، پژوهشها و برآوردهای آماری و همهگیرشناسی کووید۱۹ در ایران است. برخی مقالات علمی مورد اشاره تا زمان انتشار این مطلب داوری همتا نشدهاند.
دکتر ریچارد برنان، سرپرست منطقهای امور اضطراری سازمان بهداشت جهانی به بیبیسی فارسی گفت: "اگر به منحنی شیوع در ایران نگاه کنید، روندش همان طور است که انتظار میرود. منطبق بر روند در کشورهای دیگر است."
دکتر لوکا فرتی، پژوهشگر ارشد آمار ژنتیک در موسسه کلانداده در دانشگاه آکسفورد، به بیبیسی فارسی گفت برآورد او و همکارانش از میزان کمشماری در ایران "کمی شدیدتر از کمشماری برآوردشده در آغاز همهگیری در ایتالیا است".
آقای فرتی گفت از این رو ایتالیا را با ایران مقایسه میکند که هر دو اولین کشورهایی بودند که با موج اول شیوع خارج از چین غافلگیر شدند.
آزمایشگاه کرونا در ایرانحق نشر عکس کارشناسان میگویند ظرفیت و استراتژی آزمایش نقش مهمی در مهار کووید۱۹ دارد -عکس از بیمارستان هاجر تهران
دکتر اینگرید کاتز، از مدیران موسسه سلامت جهانی در دانشگاه هاروارد، به بیبیسی فارسی گفت: "در مورد ایران و در مقایسه با دیگر کشورها به نظر میرسد اختلاف آمار رسمی با برآوردها از آمار واقعی، در همان دامنه معمولی از کمشماری باشد که در دیگر کشورها بر اثر آزمایش ناکافی یا ناقلان بدون علامت بیماری داریم."
خانم کاتز افزود: "اما به هر حال خیلی دشوار است که دقیقا بگوییم چه قدر".
مرگومیر اضافی
لوکا فرتی، از موسسه کلانداده دانشگاه آکسفورد، میگوید برآورد میزان کمشماری مبتلایان هرچند که با "عدم قطعیتهای بزرگی" همراه است، در مجموع "قابل اتکا" است.
آقای فرتی اشاره میکند با توجه به اینکه نرخ مرگومیر مبتلایان به کووید-۱۹ به طور ثابتی نزدیک ۱ درصد است، و با توجه به امکان تخمین "مرگومیر اضافی" از روی دادههای جمعیتی و بدون نیاز به آزمایش وسیع، میتوان کمشماری شیوع را در حد قابل قبولی محاسبه کرد.
تشخیص، ثبت و گردآوری گزارشهای علت مرگ پیچیدگیهایی را به همراه دارد اما خود رویداد مرگ در نزدیک به همگی موارد در بسیاری از کشورها، مانند ایران، ثبت میشود.
به عنوان نمونه آمار جهانی درگذشتگان کووید-۱۹ تعریف یکسانی برای مرگ بر اثر این بیماری ندارند.
برخی تست کرونا را مبنای گزارش قرار میدهند و برخی علایم بالینی را. برخی کشورها مرگ همه مبتلایان قطعی را گزارش میکنند، اما برخی کشورها آمار کسانی را که ضمن ابتلا به کووید-۱۹ از یک بیماری زمینهای دیگر درگذشتهاند در گزارشهایشان نمیآورند.
علاوه بر اینها در همه کشورها این مشکل وجود دارد که همه درگذشتگان آزمایش نمیشوند.
برای رفع این نقایص و رسیدن به تصویری واقعبینانهتر از محاسبه مرگومیر اضافی استفاده میشود.
سازمان بهداشت جهانی مرگومیر اضافی را بر مبنای اختلاف با نرخ معمول و مورد انتظار مرگومیر در شرایط غیربحرانی در یک جمعیت به خصوص تعریف میکند.
در ایران سازمان ثبت احوال آمار فصلی تولد و مرگ را منتشر میکند.
در سال جاری خورشیدی سازمان ثبت احوال تا مدتی آمار دورهای مربوط به سال ۹۸ را منتشر نکرد و گزارش شد که ستاد ملی مهار کرونا در ایران مانع از انتشار آن شده است.
دکتر اسفندیاری (نام مستعار)، پژوهشگر سلامت در ایران، به بیبیسی فارسی گفت: "این ندادن آمار مرگ بی سابقه بود. چنین کاری باعث میشد نشود آمار وزارت بهداشت از فوتیهای کرونا را راستیآزمایی کرد."
سرانجام این آمار با تاخیر منتشر شد.
درگذشتگان کرونا در ایران
مقایسه آمار رسمی درگذشتگان با برآورد مرگومیر اضافی در زمستان ۹۸
۶۴۰۰ نفر
برآورد مرگ و میر اضافی تا پایان اسفند
۱۲۸۴ نفرآمار رسمی فوتیهای کرونا
منبع: وزارت بهداشت و تخمین بر مبنای گزارش ثبت احوال
ماهان غفاری، پژوهشگر آمار زیستی و تکامل ویروسی در دانشگاه آکسفورد که به همراه دکتر فرتی روی شیوع کرونا در ایران کار کرده، میگوید آمار ثبت احوال نشانههای بسیار قوی از مرگومیر اضافی در پنج استان قم، گیلان، مازندران، گلستان و البرز دارد که بیشترین آن در استان قم است.
قم کانون اولیه واگیری ویروس جدید کرونا در ایران بود و پس از آن استانهای شمالی نیز شاهد شیوع شدیدی بودند.
آقای غفاری به بیبیسی فارسی گفت: "عدد خالص مرگ خیلی نسبت به اعداد مبتلایان داده محکمی است. ولی باز هم باید درباره نتیجهگیری از آن با همین یک سیگنال دادهای محتاط بود."
او افزود یک محدودیت مهم آمار ثبت احوال این است که تنها تا پایان اسفند ۹۸ را شامل میشود که مقطع اوجگیری اولیه شیوع بوده است.
ماهان غفاری به همراه کاوه مدنی، پژوهشگر تحلیل سیستمهای پیچیده طبیعی-انسانی در دانشگاه ییل، مرگومیر اضافی در ایران را در سال ۱۳۹۸ بررسی کرده است.
او میگوید یکی از یافتههایشان این است که "روند مرگومیر اضافی در استانهای مختلف این فرضیه را رد میکند که شیوع کووید-۱۹ از پاییز در ایران شروع شده بود."
آقای غفاری توضیح داد که در پاییز ۱۳۹۸ هم شاهد مرگومیر اضافی قابل توجهی هستیم، اما این اتفاق در همان استانهایی نیفتاده که در زمستان مرگومیر اضافی بالا داشتند. اگر مرگومیر پاییز ناشی از کووید-۱۹ بود، بدون محدودیتهای قرنطینهای همان مناطق باید شاهد مرگومیر بیشتری میشدند اما این اتفاق نه در این مناطق، که در استانهای کانون شیوع کووید-۱۹ افتاد.
بخشی از مرگومیر بالای پاییز ۹۸ میتواند به شیوع گسترده آنفلوانزا در ایران برگردد که در همان مقطع گزارشهای متعددی هم از آن منتشر شده بود.
آقایان مدنی و غفاری در مطلبی که در بررسی مرگومیر اضافی در ایران نوشتهاند میگویند بررسی گزارشهای دورهای سازمان بهداشت جهانی حاکی از افزایش ۲۰ درصدی آنفلوانزا در آن مقطع است.
کاوه مدنی به بیبیسی فارسی گفت مرگومیر بالا از آنفلوانزا در پاییز ممکن است در غافلگیر شدن نظام درمانی ایران در زمستان نقش داشته باشد و شاید مقامهای ایرانی با پیشزمینهای که از مرگومیر بالای آنفلوانزا در پاییز داشتند نتوانستند آغاز شیوع کرونا و ابعادش در ایران را سریع تشخیص بدهند.
گروهی از مدیران بخش سلامت در ایران فروردین ماه در نامهای گفتند: "می بایست پس از اپیدمی آنفولانزای ان۱اچ۱ تمهیداتی برای تقویت نظام مراقبت واقدامات بین بخشی در حمایت از نظام سلامت وتدوین سازوکار مناسب برای مقابله صورت میگرفت" اما چنین نشد.