با ممنوع کردن واردات واکسن آمریکایی و بریتانیایی توسط خامنهای تامین واکسن کرونا برای شهروندان ایرانی به مخمصه افتاد. حسن روحانی میگوید دولت تلاش میکند سریعتر "واکسن مطمئنی" وارد کند اما نمیگوید کدام واکسن و از کجا.
سخنان روز گذشته رهبر جمهوری اسلامی درباره ممنوعیت واردات واکسنهای کرونا که آمریکا و بریتانیا در تولید آن مشارکت دارند، تمام برنامههای وزارت بهداشت برای تهیه واکسن را به هم ریخت و در فضای مجازی با خشم و اعتراض شدید روبرو شد.
به گزارش خبرگزاری دولتی ایرنا، علی خامنهای جمعه ۱۹ دی ماه با تاکید بر ممنوعیت ورود "واکسن آمریکایی و بریتانیایی" به ایران گفته بود: «اگر آمریکاییها توانسته بودند واکسن تولید کنند این افتضاح کرونایی در کشورشان پیش نمیآمد.»
رئیس جمهوری، در نشست روز شنبه ستاد ملی مقابله با کرونا با اشاره به این که یکی از مطالبات مردم تامین هر چه سریعتر واکسن کروناست وعده داد که دولت تمام توان خود را به کار میگیرد تا "واکسن مطمئنی را خریداری و وارد کشور" کند.
حسن روحانی هیچ اشارهای به این که قرار است چه واکسنی و از کدام کشور خریده شود نکرد و تنها خبر داد که تحریمهای آمریکا جا به جایی ارز برای خرید واکسن از طریق ساز و کار سازمان بهداشت جهانی موسوم به کوواکس مشکلاتی ایجاد کرده بود که دولت آنها را حل کرد.
مغلطه خامنهای درباره "افتضاح کرونایی" در آمریکا
اظهارات خامنهای درباره "افتضاح کرونایی" در آمریکا و و ربط دادن آن به تولید واکسن کرونا کاملا مغلطهآمیز است. واکسن فایزر- بیونتک که دو شرکت آمریکایی و آلمانی تولید کردهاند میانه ماه دسامبر و زمانی در آمریکا مجوز گرفت که بیش از ده ماه از آغاز پاندمی میگذشت و شمار مبتلایان شناسایی شده در ایالات متحده به مرز ۲۰ میلیون نفر رسیده بود.
توییتر پیام خامنهای درباره واکسن کرونا را حذف کرد
اغلب کارشناسان و تحلیلگران معتقدند علت این وضعیت سیاستهای کرونایی دولت دونالد ترامپ و جدی نگرفتن شیوع بیماری کووید۱۹ در ماههای ابتدایی است؛ سیاستهایی که ناظران آنها را یکی از علتهای اصلی شکست ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری سوم نوامبر ارزیابی میکنند.
پس از تعلل فراوان دولت برای خرید واکسن کرونا نارضایتی عمومی افزایش یافت و کاربران ایرانی کمپین "واکسن بخرید" را در فضای مجازی راهانداختهاند.
با افزایش اعتراضها حسن روحانی و وزیر بهداشت، سعید نمکی وعده دادند که جمهوری اسلامی برای دسترسی به واکسن کرونا در مرحله نخست روی واردات آن تمرکز دارد که شامل خرید مستقیم از شرکتهای تولیدکننده و خرید از طریق ساز و کار سازمان بهداشت جهانی خواهد بود.
به گفته مسئولان وزارت بهداشت، ایران از طریق سازوکار کوواکس برای خرید ۱۶ میلیون و ۸۰۰ هزار دوز واکسن قرارداد بسته که با وجود تاکید دوباره روحانی بر حل شدن مشکلات انتقال ارز، به خاطر دستور خامنهای فعلا منتفی است.
زمانی که خبر بستن قرارداد مطرح شد تنها واکسنی که مجوزهای بینالمللی را دریافت کرده بود و در سبد ساز و کار سازمان بهداشت جهانی قرار داشت واکسن فایزر- بیونتک بود. در این فاصله واکسن شرکت آمریکایی مدرنا و واکسن اکسفورد آسترازنکا، تولید مسترک بریتانیا و سوئد، هم مجوزهای بینالمللی را دریافت کردهاند.
اگر ادعای مسئولان درباره خرید واکسن از طریق ساز و کار کوواکس درست باشد، با سخنان خامنهای باید قراداد آن را فسخ کنند. خامنهای در عین حال روز جمعه گفته بود که مخالفت با وارد کردن واکسنهای آمریکایی و بریتانیایی را قبلا به اطلاع مسئولان رسانده است.
کیانوش جهانپور، رئیس مرکز اطلاع رسانی وزارت بهداشت در صفحه توئیتر خود ویدئوی این بخش از سخنان خامنهای درباره ممنوعیت وادرات واکسن از آمریکا و بریتانیا و گوشزد آن به مسئولان را بازنشر کرده است.