سند دیگری از عفو بین‌الملل: میرحسین موسوی و مقامات وقت از کشتار زندانیان خبر داشتند

amsosss.jpg

سازمان عفو بین‌الملل پیشتر در ۱۳ آذر ۱۳۹۷ نیز در گزارشی به مناسبت سی‌امین سالگرد اعدام زندانیان سیاسی در تابستان سال ۱۳۶۷ اعلام کرد میرحسین موسوی از وقوع اعدام‌های گسترده زندانیان با خبر بوده است.
- در تابستان سال ۱۳۶۷ حدود پنج هزار نفر از زندانیان سیاسی مخالف و منتقد جمهوری اسلامی در زندان‌های ایران اعدام شدند. مقامات جمهوری اسلامی تا کنون نه آمار مشخص این اعدام‌ها را  اعلام کرده‌اند و نه حاضر به افشای محل دفن بسیاری از اعدام‌شدگان هستند.
- میرحسین موسوی و هوادارانش همواره مدعی بوده‌اند که وی از وقوع این اعدام‌ها با وجود اینکه هشت سال نخست‌وزیر خامنه‌ای و زیردست او بوده بی‌خبر بوده است

سندی رونمایی شده از سازمان عفو بین‌الملل نشان می‌دهد که مقامات جمهوری اسلامی از جمله میرحسین موسوی نخست وزیر وقت، آیت‌الله موسوی اردبیلی رئیس شورای عالی قضایی، وزارت خارجه و سفرای جمهوری اسلامی در کشورهای مختلف از اعدام‌های گسترده سال ۶۷ اطلاع داشتند.
گوشه‌ای از آرامستان خاوران که پیکر کشته‌شدگان دهه شصت و سال ۶۷ در زندان‌های تهران را در خود جای داده است

اصلاح‌طلبان و حامیان میرحسین موسوی همواره مدعی بوده‌اند که وی از کشتار ۶۷ بی‌اطلاع بوده است اگرچه با توجه به جایگاه وی در ساختار نظام جمهوری اسلامی چنین ادعایی را نمی‌شد باور کرد.

حالا تصویر سندی از سوی رها بحرینی پژوهشگر بخش ایران در دبیرخانه سازمان عفو بین‌الملل منتشر شده است که ادعای بی‌خبری برخی مقامات وقت از جمله میرحسین موسوی را که هشت سال (آبان ۶۰ تا امرداد ۶۸ یک سال پس از مرگ خمینی بنیانگذار جمهوری اسلامی) نخست‌وزیر خامنه‌ای و زیر دست وی بوده است، درباره اعدام‌ها و قتل عام مخالفان در زندان‌ها را رد می‌کند.

رها بحرینی با انتشار این سند در صفحه توئیتر خود نوشته است: «اقدام فوری ۱۶ آگوست را در آرشیو عفو بین‌الملل پیدا کردیم. کشف تکان‌دهنده‌‌ی بود و نشان می‌داد که مقامات دولتی و قضایی و همینطور سفرای جمهوری اسلامی از دست‌کم ‌۲۵ مرداد [۶۷] در جریان اعدام‌ها قرار گرفته‌اند اما سیاست وزارت خارجه دولت موسوی انکار بود. و امروز در اوج بی‌اخلاقی می‌گویند نمی‌دانستند.»

همزمان انتشار این سند با واکنش طرفداران میرحسین موسوی و عده‌ای از اصلاح طلبان روبرو شده است. رها بحرینی ساعاتی بعد بخش‌های دیگری به توئیت خود افزود و در ادامه نوشت: «سیاست انکار، سیاست دولت موسوی پس از کشتار ۶۷ بود. محمدعلی موسوی کاردار جمهوری اسلامی در کانادا، ۱ دی ۶۷ گفت: «تنها اعدام‌هایی که صورت گرفته کشتن برای دفاع از خود حین درگیری و در جریان حمله‌ی مردادماه مجاهدین بوده است.» او اضافه کرد عفو بین‌الملل تحت تأثیر منفی بیگانگان قرار گرفته است.»

به نوشته رها بحرینی «کاردار سفارت ایران در نروژ، ۲ دی ۶۷ به حضور «ده‌ها هزار تروریست» در ایران اشاره کرد و گفت دولت موظف به «دفاع» از مردم بوده است و وقوع هرگونه «کشتار» در ایران را انکار کرد.»

این فعال حقوق بشر در ادامه افزوده است: «محمدمهدی آخوندزاده بستی، کاردار جمهوری اسلامی در لندن در پاییز ۶۷ گفت: «بعد از آتش‌بس، مخالفان با دشمن متحد شدند و به کشور رخنه کردند، بعضی به اسارت گرفته شده و بطور منصفانه محاکمه شدند و عدالت در موردشان اجرا شد.» او گزارشات عفو بین‌الملل در مورد کشتار ۶۷ را «اتهامات گستاخانه» خواند.»

در تابستان سال ۱۳۶۷ حدود پنج هزار نفر از زندانیان سیاسی در سراسر کشور که از هواداران سازمان مجاهدین خلق، فداییان خلق و حزب توده و دیگر گروه‌های سیاسی بودند در زندان‌های ایران اعدام شدند. مقامات جمهوری اسلامی نه تا کنون آمار مشخص این اعدام‌ها را  اعلام کرده‌اند و نه حاضر به افشای محل دفن بسیاری از اعدام‌شدگان هستند.

بازماندگان آن دوران، اعم از زندانیان و یا خانواده‌های قربانیان با گزارش‌های تکان‌دهنده‌ای از این اعدام‌ها و شیوه‌ی برخورد مقامات از جمله در زندان‌ها و محاکم شرع این جنایات ضدبشری را در گفتگوها و کتاب‌های متعدد مستند کرده‌اند.

سازمان عفو بین‌الملل پیشتر در ۱۳ آذر ۱۳۹۷ در گزارشی به مناسبت سی‌امین سالگرد اعدام زندانیان سیاسی در تابستان سال ۱۳۶۷ اعلام کرد مقامات و مسئولان حکومتی ایران با پنهان نگه داشتن سرنوشت و محل دفن هزاران مخالف و دگراندیش سیاسی مرتکب «جنایت علیه بشریت» شده‌اند. در این گزارش نیز تأکید شده بود که میرحسین موسوی از وقوع اعدام‌های گسترده زندانیان با خبر بوده است.

پس از انتشار آن گزارش احمد منتظری فرزند آیت‌الله حسینعلی منتظری نیز در گفتگو با وبسایت «کلمه» مدعی شد «میرحسین موسوی بی‌خبر بود» و افزود: «مهندس موسوی چند ماه پیش از حصر در نشستی به صراحت اعلام کرده بود که این اعدام‌ها جنایت بود و دولت وقت از آن بی‌اطلاع بود!»

همچنین وبسایت زیتون نیز انکار دیگری از میرحسین موسوی درباره اطلاع از کشتار ۶۷ را آورده که مربوط به دیدار او با گروهی از روزنامه‌نگاران و فعالان سیاسی در خردادماه ۸۹ است: «حقیقت این است که بسیاری از کسانی که اعدام شدند، مجرم نبودند و اگر هم کاری کرده بودند پیش از این حکم‌شان صادر شده بود و در حال طی کردن محکومیت بودند. برخی‌ها را ما حتی می‌شناختیم، از پیش از انقلاب و پس از انقلاب، کسانی بودند که تنها کار فرهنگی می‌کردند، کتاب می‌نوشتند، شاعر بودند، نویسنده بودند. حالا مخالف هم اگر بودند نهایت فعالیت‌شان، فعالیت قلمی و فرهنگی بود، اقدام مسلحانه نکرده بودند. اصلا در قالب سازمان منافقین قرار نمی‌گرفتند. یکی از آنها از بستگان محبوبه متحدین بود که مرحوم شریعتی پیش از انقلاب متنی را درباره آنها نوشت که به «محبوبه و حسن» معروف بود. یا همین آقای احسان نراقی جزو کسانی بود که در لیست اعدام‌ها بود و ما پس از اطلاع تلاش‌های زیادی کردیم که مانع شویم و در مورد خیلی‌های دیگر هم پیگیر بودیم که البته متاسفانه کار از کار گذشته بود. آنها حکم امام را دستاویز قرار دادند و بجای مجازات مجرمان واقعی [!!] دست به یک تسویه حساب گسترده زدند که بسیاری از آنها مشمول حکم امام نمی‌شدند.»  
    
چه کسانی از اعدام‌های تابستان ۶۷ خبر داشتند

با همه این انکارها اما سند تازه‌ی سازمان عفو بین‌الملل گویای اطلاع مقامات وقت از جمله میرحسین موسوی نخست‌وزیر خامنه‌ای از کشتار ۶۷ است. میرحسین موسوی از نخستین اعضای شورای مرکزی حزب جمهوری اسلامی است که از سال ۱۳۶۰ تا ۱۳۶۸ نخست وزیر جمهوری اسلامی بود. میرحسین موسوی در انتخابات دهمین دوره ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸ نامزد این انتخابات شد اما رقیب وی محمود احمدی‌نژاد از درون صندوق درآمد و بر کرسی ریاست دولت دهم نشست بجای محمد خاتمی نشست تا هشت سال بعد جای خود را به حسن روحانی بدهد.

هواداران میرحسین موسوی که در انتخابات ریاست جمهوری ۸۸ به دنبال «بازگشت به دوران طلایی امام» و اجرای «اصول مغفوله‌ی قانون اساسی» بود وی را چهره‌ای اصلاح‌طلب می‌دانند که پس از اعلام نتایج آن انتخابات و اعتراضاتی که به «جنبش سبز» معروف شد، به عنوان «رهبر» این جنبش نیز معرفی می‌شد. اما جنبش سبز که مهم‌ترین شعار آن «رأی من کجاست» بود با سرکوب خونین خاموش شد و با حصر میرحسین موسوی، همسرش زهرا رهنورد (زهره کاظمی) و مهدی کروبی دیگر نامزد انتخابات ریاست جمهوری به محاق فرو رفت. بعدا اکثر هواداران میرحسین موسوی در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۹۲ و ۱۳۹۶ از نامزدی حسن روحانی حمایت کردند.

اخبار پر مخاطب

مای ساتو: نگران استفاده جمهوری اسلا...

در ادامه جلسات پنجاه‌و‌هشتمین نشست‌ سالانه شورای حقوق‌ بشر سازمان ملل متحد در ژنو، م...

ایران در آستانه تغییر رژیم؟

اندرو نیل، روزنامه‌نگار، هفته گذشته در یادداشتی نوشت: «بوی تغییر رژیم در هوای تهران...

زیان برق‌گرفتگی اقتصاد ایران: صورتح...

اقتصاد ایران سال‌هاست به تعطیلات برنامه‌ریزی نشده و ناگهانی خو کرده است، تعطیلاتی که...

‏۸ زنگ بیداری ؛ ﮐﻪ ﺑﺸﺮ ﺭﺍ از شرّ ِ...

۱- ﺍﻭﻟﯿﻦ زنگ ﺭﺍ ﮐﻮﭘﺮﻧﯿﮏ در 1550 میلادی ﻧﻮﺍﺧﺖ . ﺍﻭ ﺛﺎﺑﺖ ﮐﺮﺩ ﮐﻪ ؛ “ﺯﻣﯿﻦ ﻣﺮﮐﺰ ﮐﺎﺋﻨﺎﺕ” ﻧ...

"دیگر تردید نیست که ترامپ ضد ا...

 یک روز بعد از درگیری لفظی بی‌سابقه‌ای که در کاخ سفید میان دونالد ترامپ و ولودی...

واکنش‌ها در آمریکا و جهان به دیدار...

دیدار ناموفق دونالد ترامپ، رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا و ولودیمیر زلنسکی، همتای...

آیا ترامپ با همراهی پوتین می‌خواهد...

در یک جنگ، افراد مجبور می‌شوند طرفی را انتخاب کنند و به نظر بسیاری در اروپا، دونالد...

جامساز، اقتصاددان: حاتم‌بخشی‌های فر...

محمود جامساز، اقتصاددان ضمن انتقاد از سیاست‌های اقتصادی و دامن زدن به تنش‌های منطقه‌...

رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا ترام...

رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا دونالد ترامپ را به مماشات با روسیه در مورد اوکراین مت...

عراق، یا مقاومت « متلاشی شده»

  بیست سال پس از سقوط صدام حسین، فروپاشی رژیم بعثی دیگری در سوریه، واکنش های گون...

پارلمان فرانسه: سپاه پاسداران به عن...

نمایندگان مجلس ملی فرانسه به اتفاق آرا، با تصویب یک قطعنامه، از فرانسه و اتحادیه ارو...

واکنش یکپارچه کشورهای اروپایی به طر...

پیشنهاد دونالد ترامپ برای «تصرف» غزه و جابجایی ۱.۸ میلیون فلسطینی به منظور تبدیل این...

ایده ترامپ برای پاکسازی غزه از تمام...

قابل توجه کسانیکه به ترامپ و نتانیاهو همچون قهرمانان آزادی نگاه می کنند . بلندیهای ج...

بندر مهم چین ورود نفتکش‌های تحریمی...

گروه بنادر شاندونگ، بزرگترین پایانه‌های نفتی دریافت‌کننده نفت ایران، روسیه و ونزوئلا...

پارلمان اروپا علیه «سرکوب حقوق بشر»...

نمایندگان پارلمان اروپا یک روز پس از حضور خانواده سه فرانسوی زندانی در ایران، قطعنام...

نیویورک‌تایمز: ایران در حال بررسی ر...

روزنامۀ «نیویورک تایمز» به نقل از منابع آمریکایی گزارش داد که جمهوری اسلامی ایران در...

یادداشت اجرایی ترامپ برای "فشا...

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، روز سه‌شنبه ۴ نوامبر (۱۶ بهمن‌ماه) یادداشتی ا...

ترامپ تحت فشارهای بین‌المللی: در مو...

  دونالد ترامپ، رئیس ‌جمهوری ایالات متحده، جمعه 19 بهمن اعلام کرد که برای اجرای...

عناصر کمیاب معدنی اوکراین کدامند و...

دونالد ترامپ اخیرا گفته است که در ازای کمک‌های آمریکا به اوکراین، خواهان دریافت عناص...

اکسپرس: شکست راهبردی رژیم ایران و م...

هفته نامۀ فرانسوی "اکسپرس" پیشروی رزمجویان مخالف بشار اسد در سوریه و شکست‌های پی‌درپ...

سقوط رژیم اسد و فروپاشی «محور مقاوم...

سقوط رژیم بشار اسد که زمانی غیرقابل تصور به نظر می‌رسید، اکنون به واقعیت تبدیل شده و...

روسیه میادین نفت و گاز را از شبه‌نظ...

روسیه روز گذشته (شنبه)، شبه نظامیان ایرانی را از دو میدان نفتی و گازی در حومه الرقه...

مخالفت «فتح» با دخالت ایران در فلسط...

فتح: حماس حق ندارد ماجراجویی‌های خود را در کرانه باختری بازتولید کند جنبش آزادی‌بخش...

ادعای برخی منابع: اسرائیل قبل از حم...

  در حالی که اسرائیل از پایان حملات هوایی خود به ایران خبر داده و نسبت به هرگونه...

بازگشت هوک و پمپئو در دولت ترامپ؟ ف...

  رسانه‌های آمریکا گمانه‌هایی را برای کابینه ترامپ مطرح کرده‌اند از جمله برایان...