پنج تن از کارشناسان ارشد سازمان ملل متحد از جمله جاوید رحمان، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل در امور ایران از اعدام نوید افکاری به شدت ابراز تاسف و با خانواده او ابراز همدردی کردند.
در بیانیه این پنج کارشناس ارشد حقوق بشر سازمان ملل متحد که روز دوشنبه ۲۴ شهریور در ژنو منتشر شد آمده: "عمیقا آزاردهنده است که مقامات[ایران] از اعدام یک ورزشکار برای ترساندن مردم در این شرایط ناآرامیهای اجتماعی استفاده کردند."
مقامات ایران کشورهای خارجی را به مداخله در امور داخلی و قضایی خود متهم میکنند.
اما کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل در این بیانیه اعلام کردند که "چنین بی اعتنایی آشکاری به حق زنده ماندن افراد" از طریق این اعدامها فقط یک موضوع نگران کننده داخلی ایران نیست و از جامعه جهانی خواستند "به شدت" نسبت به این اقدامات ایران واکنش نشان دهند.
در بیانیه کارشناسان سازمان ملل آمده: "اعدام نوید افکاری، دومین اعدام در رابطه با اعتراضات در دو ماه گذشته و همراه با تکرار نگران کننده صدور احکام اعدام معترضان بوده است که این موضوع نگرانیها درباره واکنش مقامات ایرانی به اعتراضات و هر گونه ابراز مخالفت یا اظهار نظر را افزایش میدهد."
در این بیانیه به ابهامات پرونده نوید افکاری و اعدام ناگهانی او اشاره شده و آمده: "اگر افکاری در قتل گناهکار بوده است، چرا دادگاه او پشت درهای بسته و با استفاده از اعترافات اجباری تحت شکنجه انجام شده است؟ اعدام نوید افکاری به صورت فراقضایی و خودسرانه انجام شده، و حکم او در دادگاهی صادر شده که حتی ابتداییترین اصول شکلی و ماهوی یک روند قضایی عادلانه در آن رعایت نشده است."
کارشناسان ارشد سازمان ملل متحد میگویند که مجموعه حوادث رخ داده در پرونده نوید افکاری "تردیدهای جدی نسبت به صحت مبنای اتهام قتل به نوید افکاری ایجاد میکند."
مقامات قضایی ایران شنبه ۱۲ سپتامبر، ۲۲ شهریور اعلام کردند که نوید افکاری سنگری در زندان عادلآباد شیراز اعدام شده و جسد او ساعت ده شب و در میان "تدابیر شدید امنیتی" در روستای سنگر از توابع همایجان شهرستان سپیدان استان فارس به خاک سپرده شد.
توضیح ویدئو،
مصاحبه با جاوید رحمان، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر ایران
آقای رحمان به همراه اگنس کالامار؛ گزارشگر اعدامهای غیرقانونی،شتابزده و خودسرانه، کلمنت نیالتسوسی وول؛ گزارشگر ویژه حق آزادی تجمعات مسالمت آمیز، نیلز ملزر؛ گزارشگر ویژه شکنجه و مجازاتهای بیرحمانه و غیرانسانی و ایرنه خان؛ گزارشگر ویژه ترویج و حمایت از حق آزادی بیان در این بیانیه از مقامات ایران خواستند طبق تعهدات بینالمللی رفتار کند و اعدام همه معترضان محکوم شده به اعدام را متوقف کند.
واکنشهای جهانی به خبر اعدام نوید افکاری، کشتیگیر ایرانی ادامه دارد و اتحادیه اروپا این اعدام را به شدت محکوم کرده است.
احضار سفیر آلمان در تهران به دلیل واکنش به اعدام نوید افکاری
در همین حال وزارت خارجه ایران هانس-اودو موتسِل سفیر آلمان در تهران را در "اعتراض به توییتهای" دیروز سفارت آلمان احضار کرد.
به گزارش خبرگزاری ایرنا، وزارت خارجه ایران روز دوشنبه ۱۴ سپتامبر، ۲۴ شهریور اعلام کرد که مدیرکل اروپای وزارت خارجه ایران با احضار سفیر آلمان در تهران از "اقدام خارج از عرف دیپلماتیک سفارت آلمان در تهران را به منزله دخالت در امور داخلی ایران دانسته" و آن را محکوم کرده است.
در بیانیه وزارت خارجه ایران آمده که "مداخله در قوانین و مقررات و رویههای قضایی مستقل ایران" به هیچ وجه قابل قبول نیست و افزود: "از سفارت آلمان انتظار می رود حد و حدود وظایف دیپلماتیک خود را شناخته و پا از آن فراتر نگذارد."
یک سخنگوی وزارت خارجه آلمان در این رابطه به بیبیسی فارسی گفت که سفیر آلمان در تهران یک مکالمه تلفنی با وزارت خارجه ایران داشته و در این گفت و گوی تلفنی بار دیگر موضع دولت آلمان را درباره پرونده نوید افکاری، ورزشکار ایرانی تکرار کرده و از اجرای حکم مجازات اعدام ابراز نگرانی کرده است.
هانس-اودو موتسِل سفیر آلمان در تهران دیروز، یکشنبه ۱۳ سپتامبر، ۲۳ شهریور در توییتی اعدام نوید افکاری، ورزشکار ایرانی را "تکاندهنده" توصیف کرد و اعلام کرد که "در غم خانواده، دوستان و جامعه جهانی ورزش برای اعدام نوید افکاری "شریک هستند."
سفیر آلمان در تهران به واکنش بربل کوفلر، نماینده امور حقوق بشر دولت آلمان اشاره کرد و نوشت که دولت آلمان عمیقا از اعدام نوید افکاری "متحیر" شده است.
در بیانیه خانم کوفلر آمده: "پذیرفتنی نیست که برای خاموش کردن صداهای مخالف، قوانین اساسی حقوقی نادیده گرفته شوند. دو برادر نوید هنوز در زندان هستند و اکنون به همبستگی ما نیاز دارند!"
خانم کوفلر و دولت آلمان پیش از اعدام نوید افکاری از دولت ایران خواسته بودند که اعدام نوید افکاری را معلق کنند و امکان دادرسی منصفانه را برای او و برادرانش فراهم کنند.
او در بیانیه ۲۰ شهریور، ۱۰ سپتامبر نوشته بود که از خواندن پرونده نوید افکاری و دو برادرش "شوکه شده است" و افزوده بود: "وضعیت حقوق بشر در ایران روز به روز در حال بدتر شدن است و این کشور دائماً از تعهدات بینالمللی پذیرفتهشدهاش عقبتر میافتد."
امروز، دوشنبه ۱۴ سپتامبر یک سخنگوی جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه در بیانیهای گفت: "اتحادیه اروپا تحت هر شرایط و بدون استثنا مخالف مجازات اعدام است."
در این بیانیه آمده که حقوق بشر همچنان موضوع اصلی تعاملات با ایران است و "اتحادیه اروپا و همچنین نمایندگان کشورهای اروپایی در تهران درباره این مساله و پرونده های خاصی مانند این اعدام اخیر با مقامات ایران مذاکره خواهند کرد."
وزارت خارجه فرانسه هم دیروز، ۱۳ سپتامبر در بیانیهای اعدام نوید افکاری را محکوم کرده و اعلام کرده بود که با حکم اعدام در هرجا و در هر شرایطی مخالف است.
در بیانیه فرانسه آمده که این کشور "برای لغو جهانی این مجازات ناعادلانه، غیرانسانی و ناکارآمد" متعهده است و از تمام حکومتهایی که همچنان حکم اعدام را اجرا میکنند خواسته تا لغو همیشگی حکم اعدام، اجرای چنین احکامی را تعلیق کنند.
در مقابل، علی باقری، معاون امور بین الملل قوه قضائیه ایران نسبت به آنچه که مداخله در امور داخلی برخی سفارتخانههای اروپایی در تهران خواند، اعتراض کرد.
خبرگزاری میزان روز دوشنبه ۲۴ شهریور ماه گزارش داد که آقای باقری در جلسه شورای عالی قوه قضاییه ایران از سفارتخانه های خارجی خواسته"ادب دیپلماتیک" را رعایت کنند و افزود: "فشارهای خارجی نه تیغ تیز عدالت قوه قضاییه را کند میکند؛ نه چتر گسترده رحمت و رافت اسلامی را کوچک خواهد کرد."
یو اف سی نوشت به یاد نوید افکاری
حساب کاربری یوافسی یا سازمان مبارزات قهرمانی با بیش از هفت میلیون دنبال کننده، در میان برگزاری مسابقاتش عکس او را منتشر کرد و تاریخ میلادی تولد و مرگش را نوشت: به یاد نوید
'آخرین' مکالمه نوید افکاری و برادرش: بیخبری از اجرای حکم اعدام
در فایل صوتی که از آخرین مکالمه تلفنی نوید افکاری با برادرش منتشر شده است او میگوید: "از پزشکی قانونی آمدند. من را معاینه کردند. حبیب و وحید هم گفتند که معاینهشان کردن. هر جا آسیب دیده بود را نوشتند. حدود ۱۰ الی ۱۵ جا (که آسیب دیده بود) را نوشتند."
انتشار این فایل صوتی و بی خبری نوید افکاری از اجرای حکم اعدامش و امیدواری او به پیگیریها بر ابهامات این پرونده افزوده است.
مهدی محمودیان که پرونده آقای افکاری را پیگیری کرده و با خانواده او در ارتباط است در توییتر خود این فایل صوتی را منتشر کرد و نوشت که این مکالمه مربوط به ساعت ۱۱:۲۳ شب قبل از اعلام مرگ نوید افکاری به خانواده او است.
آقای محمودیان مدتی بعد توییت های خود را حذف و از اینکه "بدون هیچ توضیحی" توییتهای خود را حذف کرده، عذرخواهی کرد اما بعد در توییتی نوشت که حذف این فایل صوتی به درخواست خانواده نوید افکاری بوده است.
نوید افکاری در فایل صوتی از "خادم الحسینی، رئیس گارد نگهبانی زندان" به عنوان کسی که او و برادرانش را کتک زده است، نام میبرد.
بر اساس این مکالمه نوید افکاری امیدوار به پیگیری پرونده اش بوده و به برادرش میگوید که " از بابت من از لحاظ روحی هیچ نگرانی نداشته باشید."