یک مقام ارشد آمریکایی پیشتر هشدار داده بود که تهران در سهماهه اول سال 2022 «به توانایی ساخت برخی محصولات رسیده و بهسرعت یک بمب اتمی را به دستخواهد آورد.»
دنبال کنید
نشریه «فارین پالیسی» در گزارشی نوشت، دولت جو بایدن، به این نتیجه رسیده است که بهرغم تماس مداوم واشینگتن با تهران، این دو کشور احتمالا در مسئله هستهای به توافق نخواهند رسید.
بر اساس این گزارش، شواهدی وجود دارد که نشان میدهد دولت بایدن درصدد مقصر جلوه دادن دونالد ترامپ، رئیسجمهوری پیشین این کشور است.
بر این اساس، برخلاف تصور همگی که خروج دونالد ترامپ از توافق هستهای موسوم به «برجام» را دلیل افزایش فعالیتهای هستهای ایران میدانستند، این اقدام بایدن در کاهش کمپین «فشار حداکثری» بود که باعث افزایش اقدامات خصومانه تهران گردید.
مسیر دیپلماسی
دولت بایدن در اوایل ماه دسامبر اذعان کرد که «اگر مسیر دیپلماسی منجر به بازگشت مشترک ایران و آمریکا به برجام در کوتاهمدت نشود، واشینگتن بهدنبال راههای جایگزین خواهد بود.»
این اظهارنظر ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در زمانی صورت گرفت که بنی گانتز، وزیر دفاع اسرائیل برای ارائه پیشنهادهایی مبنی بر برگزاری مانورهای مشترک بین دو کشور و آمادگی برای حملات احتمالی به مراکز هستهای ایران به واشینگتن سفر کرده بود. نیاز به چنین رایزنیهایی نشان میدهد که دستیابی به یک توافق بین ایران و آمریکا گزینه قابل دسترسی نیست.
یک مقام ارشد آمریکایی پیشتر هشدار داده بود که تهران در سهماهه اول سال 2022 «به توانایی ساخت برخی محصولات رسیده و بهسرعت یک بمب اتمی را به دستخواهد آورد.»
این بدین معناست که ایران از مذاکرات طولانی وین جهت پیشرفت برنامه هستهای خود استفاده کرده است. زمانی که هر دولت دیگری میتوانست به دانش و تکنولوژی ساخت تسلیحات هستهای دست پیدا کند.
متحدان اروپایی واشینگتن نیز میدانند که مذاکرات در حال شکست است اما اذعان به شکست و تحمل مسئولیت ناشی از آن، دو امر کاملا متفاوت است. این بدین معناست که بایدن میباید متوجه شود که این تصمیمات خودش بود که آمریکا را به این نقطه رساند و نه عملکرد دونالد ترامپ.
بر اساس این گزارش، بایدن با امتناع از وضع تحریم علیه ایران به سبب اقدامات تحریکآمیز این کشور، مسیر ایران برای دستیابی به بمب اتم را تسهیل کرد.
5 مرحله که ایران را قادر به توسعه برنامه هستهای خود کرد
- ابتدا ایران در ماه فوریه، اقدام به تولید فلز اورانیوم کرد. این فلز یکی از اجزای مهم سلاح هستهای است. این کشور در ماه آپریل غنیسازی این فلز را به 60 درصد رساند و فاصله خود را با غنیسازی 90 درصدی کمتر کرد. میزانی که برای تولید سلاح هستهای بدان نیاز است. این دانشِ بهدست آمده توسط دانشمندان این کشور قابل بازگشت نیست.
- ایران در چندین مرکز هستهای مشکوک خود، مانع از تحقیقات آژانس بینالمللی انرژی اتمی در فعالیتهای هستهای غیرعلنی خود شد.
- ایران از ماه فوریه سطح همکاری خود با آژانس را کاهش داد. از این روی آژانس نمیتواند دادههای تهجیزات نظارتی فعالیتهای هستهای ایران را بررسی کند.
- تهران از ماه اوت، تولید قطعات پیشرفته سانتریفیوژ را افزایش داده است اما به آژانس اجازه بررسی محل این تجهیزات را نمیدهد.
- دولت بایدن اجازه داد که هر جلسه شورای حکام آژانس بدون صدور قطعنامه علیه ایران پایان یابد. واشینگتن از برگزاری جلسهای ویژه درخصوص ایران در این شورا امتناع ورزید و این فرصت برجسته را از دست داد تا نشان دهد دوران معافیت از مجازات برای ایران به پایان رسیده است.
با این وجود، حتی اگر در جلسه آینده آژانس در ماه مارس، قطعنامهای علیه ایران تصویب شود، نتیجه آن قطعی نخواهد بود. دولت بایدن میباید با اقدامات دیپلماتیک فراوان، موافقت هیئت مدیره شورای حکام را جلب کند.
این گزارش در پایان تصریح کرد، دانش ساخت سلاح هستهای که ایران بهآن دست یافته است، ضرری جبران ناپذیر به سیاستهای «منع اشاعه سلاح هستهای» وارد کرده و منجر به دنیایی به مراتب خطرناکتر خواهد شد.