رئیسیِ تندرو، پیروز شد.» این تیتر اول روزنامه «اشتاندارد» برای ایران است. نخستین رسانه میان رسانههای رسمی اروپای مرکزی که به صورت قطعی هم پیروزی «ابراهیم رئیسی» در انتخابات ریاستجمهوری را تایید کرد و هم او را نه انتخاب مردم ایران، بلکه منصوب شده از سوی نهاد قدرت در جمهوری اسلامی دانست. این روزنامه همچنین مدعی شد که رییسجمهوری جدید ایران اجازه سفر به اتحادیه اروپا و آمریکا را نخواهد داشت.
روزنامه چپگرای «اشتاندارد» اتریش دیروز (جمعه) در گزارشی، میزان مشارکت مردم ایران در انتخابات ریاستجمهوری را زیر ۵۰ درصد دانست. اشتاندارد، این رقم را پایینتر میزان مشارکت تاریخ جمهوری اسلامی دانسته بود.
در بخشی از این گزارش، به پیروزی قطعی «رییس ۶۰ ساله قوه قضاییه جمهوری اسلامی» اشاره شد.
روزنامه اشتاندارد از سال ۱۳۸۸ و با آغاز اعتراضات مردمی به نتایج انتخابات ریاستجمهوری، نگاهی دقیقتر از سایر رسانههای اتریش، سوییس و آلمان به این انتخابات دارد. این روزنامه به تداوم ۱۰ سال حبس خانگی «میرحسین موسوی» اشاره کرده و نوشته است: «او که به عنوان رهبر جنبش سبز معرفی شده بود، انتخابات در نظام جمهوری اسلامی را نمایش و تئاتر حاکمیت مستقر در ایران خواند.»
همچنین در بخشی دیگر از این گزارش به ادبیات آیتالله «علی خامنهای» رهبر جمهوری اسلامی اشاره شده بود: «او یک رهبر مذهبی است که به درخواستکنندگان تحریم در داخل و خارج از کشورش حمله میکند. رهبر ایران گفته بود مخالفان رای، تفاوت صندوق میوه و صندوق رای را درک نمیکنند.»
اشتاندارد به کوچ خبرنگاران ایرانی به دلیل آنچه «انتقامجوییها» و «تهدیدهای مکرر» رهبر جمهوری اسلامی در قبال منتقدانش میخواند، اشاره کرده بود.
اشتاندارد امروز اما پیش از همه رسانههای اروپای مرکزی، انتخابات ریاستجمهوری در ایران را پایان یافته دانست. این تیتر روی خروجی سایت روزنامه آلمانی زبان نشست؛ «انتخابات ریاستجمهوری در ایران، همهچیز طبق برنامه پیش میرود.»
روزنامه چپگرای اتریش که رابطهای نزدیک با نهادهای فعال حقوق بشر در اروپا دارد، در مقدمه مطلب خود نوشت: «ابراهیم رئیسی به عنوان رییس جدید جمهوری ایران انتخاب نشد، بلکه توسط رهبر مذهبی جمهوری اسلامی به این پست منصوب شده است.»
این گزارش در ساعت ۹ و ۳۶ دقیقه صبح روز شنبه منتشر شد. در حالی که هنوز آرای قطعی ابراهیم رئیسی از سوی وزارت کشور اعلام نشده بود.
اشتاندارد نوشته است که ایرانیان با «سرنوشت» خود در قبال انتخابات ریاستجمهوری کنار آمدند و ترجیح دادند در روز انتخابات در خانههای خود بمانند. این روزنامه همچنین در مورد شهروندان ایرانی مدعی شده است که «اعتماد به نفس سیاسی» خود را از دست دادهاند و نیازی به مشارکت، پس از ناتوانی در مهار کرونا، عدم پایبندی به وعدههای سیاسی «حسن روحانی» و مشکلات اقتصادی نمیبینند.
نگارنده اتریشی، «عبدالناصر همتی» تنها گزینه اصلاحطلبان در انتخابات ریاستجمهوری این دوره را «ناامید از ابتدا» لقب داده است.
ساعاتی بعد، روزنامه میانهروی «اوستقایش» از عبارت «تندرو» برای معرفی رییسجمهور آینده ایران استفاده کرد. این روزنامه که رابطهای نزدیک با حزب «سوسیال دموکرات» یا «SPÖ» اتریش دارد، همواره در قبال جمهوری اسلامی و اتفاقات پیرامون آن، جانب احتیاط را رعایت میکرد.
حزب SPÖ از زمان تاسیس تاکنون، مهمترین حزب سیاسی مستقر در اتریش بوده و گفته میشود حتی در روزهایی که اکثریت کرسیهای خود در پارلمان این کشور را به رقیبش یعنی حزب خلق واگذار کند، باز هم جریان تاثیرگذاری خود در شهرها را از دست نخواهد داد.
اوستقایش که طی ماههای اخیر، روند مذاکرات هستهای یا برجام دو را در وین پوشش خبری کاملی داده است، ابراهیم رئیسی، رییسجمهور آینده ایران را اینگونه معرفی کرد: «او خودش را نواده محمد پیامبر مسلمانان میداند. از نظر قدرت، دومین روحانی قدرتمند جمهوری اسلامی است و به عنوان یک روحانی رادیکال و بسیار محافظهکار شناخته میشود.»
روزنامه اشتاندارد ساعاتی بعد در گزارش جدیدی که روی خروجی خود قرار داد، به سخنرانی آیتالله «علی خامنهای» و آنچه او «پیروزی مردم ایران» خوانده بود، اشاره داشت.
این روزنامه پیش از آنکه حکم ریاستجمهوری ابراهیم رئیسی قطعی شود، به یک نکته کلیدی در مورد رییسجمهور جدید ایران اشاره کرد: «ابراهیم رئیسی به دلیل نقض حقوق بشر در سال ۲۰۱۱ در لیست تحریمهای اتحادیه اروپا قرار گرفت. سپس در سال ۲۰۱۹ هم ایالات متحده آمریکا او را به همان دلیل در لیست تحریمهای بینالمللیاش قرار داد. بنابراین، ابراهیم رئیسی در حال حاضر عملا نمیتواند وارد اتحادیه اروپا و کشور آمریکا شود.»
پیش از این اخبار غیررسمی از تلاش مذاکرهکنندگان ایرانی در اتریش و در جریان دور جدید مذاکرات جدید برجام مبنی بر خروج نام ابراهیم رئیسی از لیست تحریمهای اتحادیه اروپا و آمریکا به گوش میرسید. اخباری که تایید یا تکذیب نشد.
همچنین با اشاره به وضعیت کنونی ایران نوشت: «اقتصاد ایران به عنوان کشور نفتخیز در نتیجه تحریمهای شدید آمریکا در حال نابودی است و جمعیت از تورم و بیکاری مداوم رنج میبرند. بحران کرونا وضعیت را حتی بدتر کرده است.»