«علی خامنهای»، رهبر جمهوری اسلامی در سخنان امروز خود (۲۸ بهمن ۱۴۰۰)، رسانهها را به «لجنپراکنی» متهم و از «قاسم سلیمانی» و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در برابر رسواییهای فساد مالی دفاع کرد.
این سخنان خامنهای چند روز پس از انتشار نسخهای از فایل صوتی جلسه فرماندهان سپاه مطرح شد که «رادیو فردا» آن را منتشر کرد. در این فایل صوتی، کشمکشهای فرماندهان سپاه بر سر پروندههای فساد چند میلیارد تومانی مطرح شده است. نام برخی فرماندهان سپاه، از جمله «حسین طائب»، رییس سازمان اطلاعات سپاه پاسداران و «محمدباقر قالیباف»، رییس مجلس شورای اسلامی در این فایل صوتی به میان میآید و نام قاسم سلیمانی، فرمانده پیشین نیروی «قدس» سپاه که در عراق کشته شد نیز در فساد «هلدینگ یاس» مطرح میشود.
امروز علی خامنهای بدون اشاره به فایل صوتی منتشر شده گفته است:
«به مراکزی که در پیشرفت انقلاب تاثیر دارند، تهمت میزنند؛ یک روز به مجلس شورای اسلامی، یک روز به شورای نگهبان، یک روز به سپاه. امروز نوبت سپاه است؛ به سپاه تهمت بزنند، لجنپراکنی کنند و در ضمن به شهید بزرگواری مثل شهید سلیمانی.»
سخنان خامنهای به نفع و ضرر چه کسانی است؟
رهبر جمهوری اسلامی بار دیگر یک دستور «کش ندهید» صادر کرد تا از ادامه بحثها درباره فایل صوتی فرماندهان سپاه پاسداران جلوگیری کند. این دستور جدید اما متفاوت با دستورهای قبلی او است. زیرا این بار بر خلاف سابق، به صورت مستقیم از نقش خود در جلوگیری از رسیدگی جدی به این پرونده سخن گفته شده و حامی اصلی متخلفان نیز حسین طائب معرفی شده که نامش همواره کنار نام مجتبی خامنهای مطرح بوده است.
خامنهای در سخنان خود گفت: «به ارکان انقلاب تهمت میزنند… یک روز به مجلس، یک روز به شورای نگهبان تهمت میزنند و امروز نوبت سپاه و شهید بزرگوار سلیمانی است که علیه آنان لجنپراکنی کنند.»
سخنان خامنهای به نفع چه کسانی است؟
ساعاتی پس از سخنان رهبر جمهوری اسلامی، حامیان محمدباقر قالیباف به چهرههایی که خواستار پیگیری موضوع فایل صوتی شده بودند، حمله کردند.
این سخنان رهبر جمهوری اسلامی عملا راه را بر طرح بحثهای دیگر میبندد و چهرههایی چون محمدعلی جعفری و سعید محمد که متهم به افشای آن هستند را نیز تحت فشار قرار میدهد.
در این میان، او تنها به نقش قاسم سلیمانی پرداخته است. زیرا بخش عمده تاثیر این فایل، پایان دادن به افسانه سلامت اقتصادی قاسم سلیمانی بود.
روابط خوب قاسم سلیمانی با همه جناحها و همچنین جایگاه بالای او باعث شده بودند که حاشیههای مربوط به حمایتش از برخی افراد متهم به فساد مطرح نشوند. تنها چهرههایی چون «مرتضی الویری» به صورت گذرا از فعالیتهای اقتصادی همسر سلیمانی همراه با همسر محمدباقر قالیباف سخن گفته بودند.
او گفته بود ۱۲ پرونده تخلف جدی در شهرداری به قوه قضاییه داده شد که پرونده همسر قاسم سلیمانی و همسر محمدعلی جعفری از جمله آنها است اما توضیحی درباره آنها خواسته نشده است.
این اتهامات احتمالا مربوط به خیریه همسر قالیباف هستند.
همچنین «محمود احمدینژاد» قاسم سلیمانی را متهم کرده بود که با پادرمیانی و توصیه به مقامات، باعث آزادی «مهدی جهانگیری»، برادر «اسحاق جهانگیری»، معاون اول حسن روحانی شده و حمایت او از «علیرضا رزمحسینی»، استاندار کرمان در دوره اول ریاست جمهوری حسن روحانی نیز حاشیههایی را ایجاد کرده بود.
رزمحسینی هنگامی که پس از سالها فعالیت اقتصادی در کانادا به ایران بازگشت، با حمایت قاسم سلیمانی، استاندار کرمان شد. پس از آن، در جلسه رای اعتماد به او به عنوان وزیر صنعت گفته بودند فعالیتهایش مرتبط با دور زدن تحریمها بودهاند.
دلیل سکوت خامنهای درباره نقش طائب چیست؟
محتوای فایل صوتی محمدعلی جعفری، فرمانده سپاه پاسداران و «صادق گل و سنبل»، مشهور به «میرزا حسن ذوالقدرنیا»، معاون اقتصادی این نهاد، حکایت از حمایت جدی حسین طائب، رییس سازمان اطلاعات سپاه پاسداران از متهمان فساد در این نهاد دارد.
در این فایل صوتی همچنین برنامه طائب برای پروندهسازی برای «محمدعلی نجفی» و بازداشت او افشا میشود.
با این حال، خامنهای و همه مقاماتی که درباره فایل صوتی سخن گفتهاند، از جمله «حسین شریعتمداری» و سخنگوی سپاه پاسداران، درباره نقش حسین طائب سکوت کرده و تنها به دفاع از قاسم سلیمانی پرداختهاند. هیچ یک از این مقامات تمایلی ندارند که به نام طائب اشاره کنند چرا که در سالهای اخیر نام او همواره در کنار نام مجتبی خامنهای مطرح شده است.
«محمد سرافراز»، رییس سابق صداوسیما نوشته بود پیش از تصمیم برای استعفا، نزد طائب رفته و گفته بود: «من تشکر میکنم از شما و چون ممکن است آقایان را نبینم، از طرف من از آقای حسین محمدی [معاون بررسی دفتر رهبری] و حاجآقا مجتبی تشکر کنید زیرا زمینه را فراهم کردید که من از صداوسیما بروم و این جای تشکر دارد و من راحت میشوم.»
خامنهای پیش از این از کدام متهمان اقتصادی دفاع کرده است؟
خامنهای پیش از این از کدام متهمان اقتصادی دفاع کرده است؟
تمدید حکم انتصاب «محسن رفیقدوست» بر ریاست بنیاد مستضعفان و جانبازان در سال ۱۳۷۴ و یک سال پس از ابهامات درباره نقش او در پرونده اختلاس صدو بیست وسه میلیارد تومانی، اولین موضوع مشهود در حمایت رهبر جمهوری اسلامی از متهمان به فساد اقتصادی بود.
محسنرفیق دوست گفته که پس از تمدید حکم خود، یک روز بدون گرفتن وقت، به دفتر رهبر جمهوری اسلامی رفته و در فرصت چند دقیقهای که امکان دیدن او را داشته، گفته است: «متشکرم خیلی مردی!»
به گفته رفیقدوست، خامنهای خطاب به او گفته بود: «حاج محسن! قضیه را چهگونه دیدی؟»
او نیز پاسخ داده بود: «آقا امتحان الهی بود.»
براساس این روایت، خامنهای به رفیقدوست گفته بود: «به لطف خدا، شما از این امتحان سربلند بیرون آمدی.»
عبارت کش ندهید از چه زمانی مشهور شد؟
مشهورترین سخنرانی خامنهای برای جلوگیری از پرداختن رسانهها به فساد، در ماجرای اختلاس سه هزار میلیارد تومانی انجام شد و رهبر جمهوری اسلامی عبارت کش ندهید را به کار برد.
او گفت: «نباید این قضیه را کش دهند، بگذارید مسوولان کارشان را دنبال کنند و با دقت کار کنند. مردم هم بدانند این چیزها دنبال میشود، دستها قطع میشوند، مسوولان قوه قضاییه هم خبر رسانی کنند.»
این سخنان رهبر جمهوری اسلامی در اوج حملات گروهی از اصولگرایان به محمود احمدینژاد مطرح شد و خامنهای در آن زمان نمیخواست که رییس جمهوری وقت و نزدیکانش به فساد متهم شوند. تایید فساد نزدیکان احمدینژاد به معنای درست بودن سخنان «میرحسین موسوی» و «مهدی کروبی»، رهبران «جنبش سبز» بود.
خامنهای اما پس از ماجرای خانهنشینی احمدینژاد، مجوز برخورد با نزدیکان او را صادر کرد.
پرونده فساد مالی سه هزار ميليارد تومانی در دولت محمود احمدینژاد رخ داده و مربوط به اتهامات فردی به نام «مهآفريد اميرخسروی»، صاحب مجموعه «گروه اميرمنصور آريا» بود که بر اساس گزارشها، توانسته بود از طريق روابط خاص با «بانک صادرات» و «بانک ملی ايران»، به گشايش اسناد اعتباری به مبلغ صدها ميليارد تومان اقدام کند، بدون آن که تمام يا دستکم بخش عمدهای از وجه اين اعتبارنامهها را پرداخته باشد.
حمایت خامنهای از بورسیههای غیر قانونی و نقش نجفی در دو پرونده حساس
حمایت رهبر جمهوری اسلامی تنها محدود به متهمان فساد اقتصادی نیست، او در پروندههای بورسیههای غیرقانونی نیز وقوع تخلف را انکار و از دولت روحانی به دلیل افشای این موضوع انتقاد کرد.
آیتالله خامنهای گفت: «هم خلاف قانون بود این کار، هم خلاف تدبیر بود این کار، هم خلاف اخلاق بود؛ آنوقت مدام دم از اخلاق هم میزنند.»
یکی از نقاط اشتراک پرونده بورسیههای غیرقانونی و فساد سپاه پاسداران، محمدعلی نجفی است. او در دوره سرپرستی خود در وزارت علوم، گزارشی را درباره این بورسیهها منتشر کرد و شاید انتشار این گزارش، یکی از دلایل کینه از او و اتفاقات بعدی بود.
تفاوت حمایت خامنهای از صادق لاریجانی با حمایت از متهمان فساد سپاه پاسداران چیست؟
حمایت رهبر جمهوری اسلامی از متهمان فساد سپاه پاسداران عملا حمایت حداکثری است و با نمونههای قبلی، از جمله حمایت او از «صادق لاریجانی» تفاوت دارد.
در ماجرای صادق لاریجانی، او ابتدا مجوز برخورد با «اکبر طبری» و بدنام کردن صادق لاریجانی را داد و سپس از او دفاع کرد.
آیتالله خامنهای مدتی پس از پرونده اکبر طبری گفت: «حرکت مبارزه با فساد از دوره آقای آملی لاریجانی آغاز شد و ایشان، هم در داخل و هم در بیرون از قوه، شروع کننده آن بودند و اینها نباید از نظر دور باشد.»
این سخنان اما در حد تعارف باقی ماندند و منجر به قدرت گرفتن دوباره صادق لاریجانی نشدند.
در ماجرای پرونده «ولیالله سیف» و «احمد عراقچی»، رییس و معاون بانک مرکزی نیز خامنهای همین نقش را بازی کرد.
این پرونده مربوط به توزیع ارز در بازار برای کنترل قیمت آن بود و عراقچی اعلام کرده بود که این اقدامات با مجوز شورای عالی امنیت ملی انجام شدهاند. با این حال، بر اساس کیفرخواست، «سالار آقاخانی»، متهم ردیف اول این پرونده که خود را نماینده صرافی «بانک انصار»، وابسته به بنیاد تعاون سپاه معرفی میکرد، موفق شد به عنوان صراف اصلی، ۱۴۰ میلیون دلار از ارز بانکی را برای فروش در بازار ارز دریافت کند.
خامنهای در جریان این پرونده، ابتدا مجوز بازداشت عراقچی و حمله به سیف با هدف تضعیف و تحقیر حسن روحانی را داد و پس از پایان دولت روحانی و تامین این هدف، مجوز نقض حکم آنها را صادر کرد.
در ماجرای پرونده سپاه پاسداران اما رهبر جمهوری اسلامی از ابتدا اجازه نداد که موضوع به صورت گسترده مطرح شود و چهرههایی چون محمدباقر قالیباف و حسین طائب در رسانهها و فضای بین اصولگرایان متهم شوند.