اوکراین حکومت ایران را به ارسال پهپاد به روسیه متهم کرده بود که مقامات ایرانی اول انکار و بعد تایید کردند
آمریکا گفته است که روابط روسیه و ایران به سطح مشارکت دفاعی کامل رسیده است.
جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا گفته که روسیه سطح بیسابقهای از حمایت و همکاری نظامی با ایران را دارد و افزوده است که ایالات متحده گزارشهایی را دریافته است حاکی از اینکه دو طرف در حال بررسی تولید مشترک پهپادهای جنگی هستند.
استرالیا اعلام کرده سه مقام و یک شرکت ایرانی را به دلیل تامین پهپاد برای روسیه به منظور کاربرد علیه اوکراین تحریم کرده است.
همکاری روسیه و ایران اخیرا باعث جلب توجه شده و اوکراین روسیه را به استفاده از پهپادهای ایرانی در حمله به مراکز غیرنظامی متهم کرده است.
حکومت ایران که در ابتدا ارسال هرگونه پهپاد به روسیه را انکار میکرد بعدا اعتراف کرد که تعدادی پهپاد را قبل از حمله روسیه به اوکراین به آن کشور داده است.
آقای کربی گفته است که همکاری ایران و روسیه برای تولید هواپیماهای بدون سرنشین برای اوکراین، همسایگان ایران و جامعه بینالمللی زییانبار است.
وی با اظهار اینکه روسیه به دنبال همکاری با ایران در زمینههایی مانند تولید تسلیحات و آموزش است، افزوده که «آمریکا نگران آن است که قصد روسیه این باشد که قطعات تجهیزات نظامی پیشرفته از جمله بالگردها و سیستمهای دفاع هوایی در اختیار ایران قرار دهد».
او گفت: «ایران به بزرگترین حامی نظامی روسیه تبدیل شده است... روسیه از پهپادهای ایرانی برای حمله به زیرساختهای انرژی اوکراین استفاده میکند و میلیونها اوکراینی را از برق، گرما و خدمات حیاتی محروم کرده است. مردم اوکراین امروز در نتیجه اقدامات ایران با خطر مرگ دست به گریبان هستند».
در واکنش به اظهارات آقای کربی، جیمز کلورلی، وزیر امور خارجه بریتانیا گفته است که ایران به یکی از حامیان اصلی نظامی روسیه تبدیل شده و روابط بین این دو امنیت جهانی را تهدید میکند.
آقای کلورلی گفت که «معاملات آلوده» بین دو کشور شامل ارسال صدها پهپاد از ایران به روسیه بوده است.
وی افزود: «روسیه در ازای این پهپادها، حمایت نظامی و فنی در اختیار رژیم ایران قرار میدهد که به معنی افزایش تهدید علیه شرکای ما در خاورمیانه و امنیت بینالمللی است».
وزیر دفاع بریتانیا گفته است که بریتانیا با نظر آمریکا موافق است که حمایت ایران از ارتش روسیه در ماههای آینده افزایش خواهد یافت زیرا روسیه سعی دارد تسلیحات بیشتری از جمله صدها موشک بالستیک به دست آورد.
اوکراین حکومت ایران را متهم کرده که پهپادهای «انتحاری» به روسیه داده و آنها در مجموعهای از حملات که در ۱۷ اکتبر منجر به کشته شدن دستکم هشت نفر شد به کار رفته است.
ایران پس از انکار این موضوع، بعدا اعتراف کرد که «ماهها» قبل از جنگ اوکراین، «تعداد محدودی» پهپاد به روسیه داده است.
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین، اظهارات مقامات ایران را دروغ دانسته و گفته است که اوکراین روزانه حدود ۱۰ پهپاد ایرانی را ساقط میکند.
روز شنبه، پنی وانگ، وزیر امور خارجه استرالیا در بیانیهای گفت: "ارسال هواپیماهای بدون سرنشین به روسیه گواه نقش ایران در بیثبات کردن امنیت جهانی است».
او با اعلام تحریم شماری از مقامات و نهادهای ایرانی گفت که این اقدام «نشان میدهد که کسانی که از روسیه حمایت مادی میکنند با عواقبی مواجه خواهند شد».
وزیر خارجه استرالیا همچنین از تحریم ۱۹ مقام و دو نهاد حکومتی جمهوری اسلامی از جمله پلیس ارشاد به دلیل «برخورد وحشیانه» با معترضان پس از مرگ مهسا امینی خبر داد.