نماینده ویژه آمریکا در امور ایران: در شرایط کنونی سیاستهای واشینگتن بر جلوگیری از فعالیتهای(هستهای) ایران و نقش بیثباتکننده آن متمرکز شده است
بهدنبال خیزش جهانی ایرانیان برای سرنگونی رژیم جمهوری اسلامی و فشارهای گسترده، رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران نیز در چرخشی از اظهارات پیشین خود عقبنشینی کرده و از پیشگام مردم معترض ایران عذرخواهی کرد.
رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، دوشنبه 9 آبان بهدلیل توئیتی که اخیرا در مورد اعتراضات ضدحکومتی ایرانیان منتشر کرده بود، عذرخواهی کرد.
او پیشتر در توییتی که انتقادهای شدید و گسترده ایرانیان خواهان سرنگونی رژیم را برانگیخته است، نوشته بود که «معترضان صرفا برای مجبور کردن دولتشان به رعایت کرامت و حقوق بشر خود» تظاهرات میکنند.
با شروع اعتراضات ضدحکومتی در ایران، دولت آمریکا تاکنون چندین بار حمایت خود از معترضان را اعلام داشته و برخی از مقامات و نهادهایی که در سرکوب مردم ایران نقش دارند را تحریم کرده است.
با اینحال، رابرت مالی، مذاکرهکننده ارشد آمریکا برای احیای توافق هستهای 2015 با ایران، بابت اظهارنظر خود درباره اعتراضات ضدحکومتی مردم ایران و تقلیل آن به «مطالبه» از حکومت جمهوری اسلامی، مورد انتقادهای شدید ایرانیان قرار گرفته است.
مالی دوشنبه نهم آبان، در یک گفتوگوی وبیناری با اتاق فکر «کارنگی» که درباره صلح در جهان و ایران بود، گفته است: «این یک اشتباه بود و من اشتباه کردم. این کاری نیست که من باید انجام دهم، به ویژه به این دلیل که به نظر میرسید خواستههای معترضان را تقلیل میدهد.»
او همچنین ادامه داده است: «این به ما و من مربوط نیست که مشخص کنم مردم در خیابانهای ایران چه میخواهند... آنها خودشان کار بسیار خوبی انجام میدهند و آرمانها و خواستههایشان را بیان میکنند.»
نماینده ویژه دولت بایدن در امور ایران در پاسخ به سوال آرون دیوید میلر، مصاحبهکننده این برنامه که از حملات به او صحبت کرده بود، گفته است: «احساسات زیادی حول اعتراضات در ایران وجود دارد که همگی مشروع هستند. ایرانیان برای مدت بسیار طولانی بهخاطر این رژیم در رنج هستند. آنها با خواست خود اینجا نیستند. میخواهند برگردند خانهشان ولی نمیتوانند چون رژیم علیه مردم خود خشونت بسیاری به کار برده است.»
او همچنین با تاکید بر اینکه خیزش کنونی مردم ایران، «مردمی و فراگیر» است، گفته است: «جنبش مردمی ایران با خشونت حکومت علیه معترضان و به ویژه زنان و دختران روبرو شده است. بنابراین من متوجه هستم و میدانم که هر چه ما بگوییم یا انجام دهیم، مورد کندوکاو قرار خواهد گرفت و مردم نسبت به آن احساسات قوی خواهند داشت.»
رابرت مالی در ادامه با اشاره به اینکه سیاست دولت جو بایدن حمایت از حقوق اساسی مردم ایران است، گفته است: «ما به عنوان دولت آمریکا موظفیم که حقوق اساسی مردم ایران را حمایت کنیم و اقداماتی انجام دهیم که مطمئن شویم رژیم پاسخگو میشود و مردم میتوانند ابراز عقیده کنند و با جهان خارج در ارتباط باشند.»
پس از انتشار توئیت اولیه رابرت مالی، بسیاری از آمریکاییهای ایرانیتبار و مخالفان جمهوری اسلامی خواهان کنارهگیری رابرت مالی از سمت نمایندگی آمریکا در امور ایران شدند.
رابرت مالی پیش از این نیز یک بار بابت توئیت خود عذرخواهی کرده و گفته بود که «دقیق» حرف نزده است. ولی، به نظر میرسد که با وجود تداوم فشار بر دولت جو بایدن، این بار او ناچار شده، با ارائه توضیحاتی مفصلتر، از معترضان ایرانی که میگویند قصد سرنگونی رژیم جمهوری اسلامی را دارند، عذرخواهی کند.
او در بخش دیگری از اظهارات خود در گفتوگو با اتاق فکر «کارنگی» نیز گفت که دولت «بایدن اگر دیپلماسی با تهران به شکست بیانجامد گزینه نظامی را بررسی خواهد کرد».
نماینده ویژه آمریکا در امور ایران ضمن تاکید بر حمایت ایالات متحده از تظاهرات مسالمتآمیز در ایران و بیان اینکه واشینگتن رژیم جمهوری اسلامی را مسئول کشتار تظاهرکنندگان در ایران میداند، تاکید کرد که سیاستهای واشینگتن در شرایط کنونی بر جلوگیری از فعالیتهای(هستهای) ایران و نقش بیثباتکننده آن متمرکز شده است.