رئیس کمیته اقتصادی شورای شهر تهران میگوید جزییات ۴۱ ملک از "املاک نجومی" مستند شده و پرونده واگذاریها در دوران قالیباف به دو هزار مورد میرسد. او توضیح میدهد که ماجرا به دلیل توصیه به سکوت و دخالتها سه سال طول کشید.
محمود میرلوحی، رئیس کمیته اقتصادی شورای شهر تهران در گفتوگویی تفصیلی با "اعتماد آنلاین"، تخلفات مالی وابسته به شهرداری سابق، مسکوت ماندن پرونده واگذاری املاک و تهدیدها و دخالتهای این و آن در مسئله را تشریح کرده است. او بدون نام بردن از تخلفکنندگان میگوید: «هر کس بیشتر فریاد کشید، بدانید یکی از آنهاست.»
میرلوحی میگوید تعداد املاک واگذار شده در دوره شهرداری قالیباف به اشخاص و نهادها به بیش از دو هزار مورد بالغ میشود و این دو هزار فقره ملک فقط یک واحد نیستند: «مثلا هر کدام از این دوهزار ملک میتواند آپارتمانی باشد برای مثال با شش واحد، اگر بخواهیم تعداد این ملکها را به واحد بشمریم، این رقم به بالای ۳ هزار و ۸۰۰ واحد اداری، تجاری و مسکونی میرسد. اما باز هم این آخر کار نیست. تعدادی بوستان داشتیم که حدود ۸۰۰ هزار مترمربع امکانات داشتند، مثل رستوران و دکه، تازه این بوستانها هم در این اعداد دیده نشده است. خوب این اموال با این حجم گسترده که اموال شهرداری بودهاند، نه مشخص هستند که فروخته شدهاند، نه مشخص است که به اجاره رفتهاند، هیچ چارچوبی ندارند...»
میرلوحی به دلیل شکایت قالیباف، به "نشر اکاذیب، توهین و تشویش اذهان عمومی" متهم شده است. او به اعتماد میگوید، روزی که برای تفهیم اتهام به دادسرا رفت، بازپرس حاضر نبود او را ببیند و برایش پیام فرستاد که "بگویید دهانش را میبندم."
حمید علیزاده، بازپرس مربوطه، همان فردی است که در "پرونده فساد اکبر طبری" به همدستی متهم شده و در بازداشت به سر میبرد. روزنامه اعتماد به نقل از محمود میرلوحی مینویسد: «پرونده املاک نجومی در قوه قضاییه سربه نیست شده است.»
رئیس کمیته اقتصادی شورای شهر تهران خبر میهد که پیروز حناچی به زودی گزارش کامل روند کار را ارائه میکند: «... آقای حناچی اخیرا گفتهاند که ۲۹۰ ملک پسگرفته شدهاند، ولی باقی نیز باید پسگرفته شوند و به چارچوب قانون بازگردند، مجوز بگیرند و مشخص شود که با چه سازوکاری این ملکها را به دست آوردهاند. اما اخیرا یکی از شهرداران به من میگفت که این ملکها را پس گرفتهاند، اما هنوز کشمکشها میان سازمانها و شهرداری مناطقها وجود دارد. با این حال معاونتهای مختلف شهرداریهای ما به این جمعبندی رسیدند که بهتر است به سرعت وضعیت این املاک مشخص شوند، اما من معتقدم که همین حالا هم دیر شده است. اما این هم سیاستی است، عدهای انتقاد میکنند که چرا این املاک را شفاف نکردید، باید بگویم که ما هدف را گذاشتیم بر استرداد اموال و املاک شهرداری.»
او توضیح میدهد که ماجرا به دلیل توصیه به سکوت و پادرمیانیها، سه سال طول کشیده و نتیجهای هم از سکوت عاید نشده است: «آقای نجفی میآمد و به من میگفت که شما سکوت کنید، ما پولها را میگیریم. ما هم میگفتیم اشکالی ندارد، اول پولها را بگیرید، بعد دعوایش را میکنیم. در سال ۹۷ از ما خواستند که در این مساله سکوت کنیم که هزار و ۶۰۰ میلیارد را بگیرند. بعد که آقای مکارم سرپرست شدند، به من گفتند که یک هفته به من زمان بدهید، من این پول را پس میگیرم. ایشان رفتند و آقای افشانی آمدند و در یک هماندیشی گفتند که نامهای مشترک با فرمانده سپاه تنظیم کردهاند که این مبلغ را بگیرند اما هنوز هم که هنوز است، این پول پس گرفته نشده است. به همین دلیل من هم انتقاد کردم. هنوز هم این مساله اتفاق نیفتاده است و از دوستان انتقاد کردیم که این مساله تا کی قرار است، کش پیدا کند و سر همین بود که دوستان رفتند علیه آقای شریفی در دادسرای نیروهای مسلح شکایت کردند. تا همین چند ماه پیش حتی از آقای شریفی هم شکایت نشده بود، به امید اینکه حل شود.»
میرلوحی در عین حال، عنوان میکند که بسیاری از افراد و دستگاهها، برای باغها و فضای سبز تهران نیز برنامه دارند و میگوید اگر شورای شهر پنجم دست به کار نمیشد، حالا چیزی از باغهای پایتخت باقی نبود: «در فاصله تصویب تا اجرای مصوبه لغو برج – باغ در اسفند ۹۶ تا اردیبهشت ۹۷ که مصوبه اجرا شد، ۴۴۸ نفر تا دیدند قرار است برج باغ لغو شود به سرعت آمدند و برای آن زنبیل گذاشتند. بسیاری از آنها هم دستگاههای دولتی بودند... در عمل دیدیم که افرادی زمان را تنگ دیدند، به سرعت وارد عمل شدند تا قبل از اجرای قانون به تخریب باغها مشغول شوند.»
او میپرسد: «چه اشکالی داشت که دستگاههایی مثل بنیاد مستضعفان، بنیاد شهید، ستاد اجرای امام و اوقاف و امثال اینها به جای این کار، بخشی از زمینهای خود را برای شهروندان تهران به باغ و پارک تبدیل میکردند و برای مردمی که به هوای پاک نیاز دارند، بوستان میساختند؟»
موضوع واگذاری "املاک نجومی" با پنجاه درصد تخفیف به برخی مدیران شهرداری، اعضای شورای شهر، یک نماینده مجلس، یک مقام نیروی انتظامی و چند مامور حراستی در شمال تهران، از سوی وبسایت "معماری نیوز" به مدیریت یاشار سلطانی رسانهای و افشا شد. شهردار وقت تهران که عامل این واگذاری معرفی میشد، از یاشار سلطانی و محمود میرلوحی شکایت کرد. وبسایت معمارینیوز بر همین اساس به حکم قضایی مسدود شد.
با وجود آن که سازمان بازرسی کل کشور، فروش غیرقانونی دستکم ۲۰۰ ملک توسط شهرداری سابق تهران را تصدیق کرده، هنوز هیچ گزارشی از پیگیری قضایی درباره مسئولیت قالیباف در این پرونده منتشر نشده است.